fbpx

#117 Budai kilátások 20

Reggel a Homok-hegyen

Az instant túrák általam már januárban megjósolt elképesztő terjedése magával hozott egy érdekes technológiai jelenséget: az igényt arra, hogy minél egyszerűbben létre lehessen hozni instant trailt. Akkor még, a frissen indult Rókás Kör kapcsán azt írtam, hogy „szinte minimális programozási ismerettel össze lehet ütni az alapokat”, de az tény volt, hogy azért minimális programozási ismeret kellett ehhez. Akkor még tesztfázisban volt, azóta viszont ereje teljében elindult az egyik legizgalmasabb kezdeményezés, a GeoGo, amely – meggyőződésem – alapjaiban fogja felforgatni a hazai természetjárást és terepfutást.

A GeoGo nem más, mint egy instant trailek létrehozására és fenntartására szolgáló online platform. Zseniálisan egyszerű, tök felhasználóbarát, logikus, valós igényt kiszolgáló cucc. Nem kell hozzá semmiféle techguru mágia, az is bomba utakat tud összerakni benne, aki soha életében egyetlen HTML-sort sem írt le, és mégcsak nem is hallott a php-ről. És mindemellé ingyenes. Túlzás nélkül majdnem olyan, mintha egyenesen a Szilícium-völgyből érkezett volna.

A GeoGo, 2019 egyik legmenőbb tech-cucca

Most nem kezdek el hosszasan ömlengeni a GeoGóról, csak két dolgot szeretnék kiemelni: az egyik, hogy megdöbbentően egyszerű Alltrailsben vagy Locusban megrajzolt, esetleg Straván lefutott-lekirándult gpx trackekből instant túrát varázsolni pár billentyűnyomással. A másik, hogy elképesztően változatos lehetőségeket biztosít a checkpointok igazolásához, tehát nagyon sokféleképp lehet bizonyítani, hogy érintettél egy ellenőrzőpontot. Egyrészt van a klasszikus, a Szénás Körről vagy a Sunset Trailről ismert QR-kódos megoldás. (A GeoGo rendszerének nincs mobil applikációja, van viszont okostelefonra optimalizált webverziója, amelyben van QR-kód olvasó is, és ezzel lehet a pontérintést igazolni.)

Másrészt van a GPS-alapú igazolás, ami leginkább a Rókás Kör megoldására hasonlít: megközelíted a pontot, és ha meghatározott sugarú körön belül vagy, akkor a rendszer a tartózkodási helyed alapján igazolja a pontérintést (külön csodálatos, hogy egy instant trail ellenőrzőpontjainak létrehozásakor te állíthatod be meg a kör sugarát).

Harmadrészt van egy lehetőség, amely hihetetlenül játékossá tesz az egészet: a kvíz alapú igazolás. Itt lényegében olyan feleletválasztós kérdéseket lehet beállítani, amelyekre csak abban az esetben lehet helyes választ adni, ha a teljesítő bizonyosan járt az adott ellenőrzőponton.

Nem tudom, hogy mindebből látszik-e, hogy mennyire elképesztően ki van találva az egész GeoGo, de ezek az apró ötletek, icipici finomságok egyrészt jelzik, hogy a fejlesztő nagyon ismeri a természetjárók-terepfutók igényeit, másrészt igyekszik mindenre gondolni. Ha jól látom, valami API-t, tehát programozható kimenetet is készítettek a fejlesztők, így más oldal, például egy instant trail saját honlapja is képes kezelni a GeoGo adatait. Bomba.

És hogy mennyire platform lesz hamarosan a GeoGo, annak bizonyítására csak egyetlen példa: az egyik legnépszerűbb magyar terepverseny-szervező, a Hoka Forest Runt, az izgalmas koncepciójú Ultrakékeket, a Naszály Trailt, vagy az egyik legjobb téli versenyt, a Téli Börzsöny Trailt szervező Ökofutás is a GeoGóra tette át eredetileg beküldött trackre alapozott instant köreit, a Denevér Kört és a Hiúz Kört.

Én a januárban kiötlött 1956-os emlékfutást pakoltam fel tesztként (bárki megtalálhatja a GeoGón, a túrákat név szerint növekvő sorrendbe állítva az első), és lényegében 15 perc alatt össze lehetett rakni az egészet. (Az egyik érthetetlen furcsaság viszont, hogy az egyes túrákat nem lehet linkelni, vagy legalábbis én nem tudtam rájönni, hogy hogyan kell.)

Budai kilátások

Már csak egy éles teszt hiányzott a GeoGo alapos megismeréséhez, az pedig adta magát: a túrák-trailek között ott volt egy – legalábbis számomra, megrögzött Újlakon lakó, Hármashatár-hegy- és Panoráma-kör-futó számára – igazán barátságos, könnyen teljesíthető kihívás: a Budai kilátások. Ez egy, az instant trailek zöméhez hasonlóan kettő, egy rövidebb és egy hosszabb verzióban létező útvonal. Koncepciójában és vonalvezetésében nagyon hasonlít a Runnabe Roundra, bár annál jóval barátságosabb, legalábbis az általam most tesztelt félmaratoni táv.

A húsz kilométeres, rövidebb változat – létezik a Budai kilátásokból hosszabb, 50 kilométeres verzió is – valójában 21 kilométer, tehát pont egy terep-félmaraton, körülbelül hétszáz méter szintemelkedéssel. Ideális tehát egy laza futásra, már csak azért is, mert viszonylag könnyen megközelíthető a rajt és a cél is.

Az Anna-rét alatt
Az Anna-rét alatt

A húsz kilométeres verzió nem körtúra, viszont elegáns gesztusként a Gyermekvasút két végállomásán van a rajt és a cél – oly módon, hogy a túra bármelyik irányba bejárható (a Hűvösvölgy–Széchenyi-hegy-irányban több a szint, ott 950 métert kell kapaszkodni). Így az autóval érkezők negyven perc alatt visszajuthatnak a kocsihoz.

Az ötvenes táv körtúra, és a Rókás Körhöz hasonlóan bármelyik ellenőrzőponton el lehet kezdeni, de külön menőség, hogy ezt is lehet teljesíteni bármelyik irányban. Egészen elképesztő a GeoGo flexibilitása, hogy ilyen változatos teljesítési módokat is be lehet állítani a rendszerben. (Természetesen arra is lehetőség van, hogy egy trail megtervezésekor rögzítsük a pontok sorrendjét és az irányt.)

Normafa
Normafa

A Budai kilátások 20 klasszikus budai kilátótúra, a Széchenyi-emlékműtől a János-hegyen, a Nagy- és Kis-Hárs-hegyen, az Apáthy-sziklán, az a Guckler Károly-kilátóig a Budapesten belüli hegyvidék jóformán összes fontos kilátóján végigfut. Nem túl eredeti, sok meglepetést nem is tartogat, de ha az a cél, hogy új-zélandi futóbarátunknak megmutassuk a Budát félkaréjban övező barátságos, domesztikált hegyeinket, akkor tökéletes választás.

A budai terepfutók kilencven százaléka amúgy is erre szokott futkározni, semmi kivetnivaló nincs abban, hogy most ezért oklevelet tölthet le, vagy párezer forintért érmet kérhet ezért.

János-hegy
János-hegy

Rengeteg átfedés van egyéb instant trailek, sztenderd túrák vagy népszerű közösségi futások útvonalával, az eleje egy-az egyben a Runnabe Round, de jókora szakasza ismert lehet a Balboa Körről is. Szépen, békésen, nyugodtan, megfontoltan futható track, egy-két ütősebb kaptatóval (Apáthy-szikla, Hármashatár-hegy).

A Kis-Hárs-hegy
A Kis-Hárs-hegy

Ami különösen emlékezetessé tette ezt a hajnali futást, az a varázslatos ősz, amellyel megáldott minket a klímaváltozás istene. A Buda környéki parkerdők nagy különlegessége ez a telepített fajgazdagság: nagyon érdekes, ahogy a Normafán például egy-két kilométeren belül keveredik a klasszikus gyertyános-tölgyes a középhegységi hangulatú bükkösökkel, melyekbe erdeifenyő-tömbök elszórt, sötét foltjai ékelődnek. Mindezek közé az alapvetően tájidegen, de ilyenkor ősszel elképeszetően látványos színben pompázó juharok vegyülnek. Felejthetetlen.

A Szépvölgyi út fölött
A Szépvölgyi út fölött

Remek, kedves, barátságos futás tehát a Budai kilátások a mi kis jól ismert, háziasított hegyeinkben. Ha véletlenül arra gondolnál, hogy elvetemült budapesti terepfutóként érmet szeretnél egy szokásos hétvégi félmaratonért, akkor ennél jobb lehetőséget nemigen találsz.

Kiazmus

Kiazmus

Műkedvelő terepfutó.

6 thoughts on “#117 Budai kilátások 20

  1. Visszajelzés: GeoGo Kupa 2021 - Kiazmus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook
RSS
Strava