fbpx

Ötvenhatos emlékfutás

56 emlékfutás

Még én magam is azt hittem, hogy viccelek, amikor a múlt héten kitaláltam ezt az ötvenhatos forradalmi emlékfutást. Aztán úgy alakult, hogy pár napra ledöntött az influenza, egy métert se tudtam futni, és most, ezen a lázasan forgolódós estén visszatért az ötlet. Viszonylag gyorsan, még magam is meglepődtem, hogy mennyire gyorsan sikerült is összerakni A Forradalom Útját. Ötvenhat kilométer a 301-es parcellától a városligeti emlékműig és a Sztálin-szobor hűlt helyéig, amely harmincnégy budapesti ötvenhatos emlékpontot érint. A befutónál meg természetesen zeng az Egmont-nyitány!

Az útvonal

Nem is kellett különösebben sokat próbálkozni, szinte adta magát az útvonal, talán csak egyetlen fontosabb emlékhely maradt le róla, a túlságosan kieső tököli szovjet bázis, ahol Maléter Pált tárgyalás közben elfogta a muszka. Gyorsan felsomtam GPSiesre is, innen bárki letöltheti, ha végig akarná futni. Az út zöme aszfaltos, nagyvárosi járda, helyenként sajnos kifejezetten széles gyorsforgalmi utak mellett, de egy merengős-emlékezős, magányos vagy épp kisközösségi futásnak pont megteszi, mondjuk október 23-án.

56 kilométer Budapesten
56 kilométer Budapesten

A GPSies fájlban egyébként ott vannak az emlékpontok is – megpróbáltam a lehető legtöbb, a forradalom szempontjából releváns, és még értelmezhető útvonalat kiadó dolgot belezsúfolni a trackbe. Persze belekerült néhány kevésbé – vagy csak számomra – lényeges vagy ötvenhattal összefüggő elem, mint például a Lukács Archívum (6. állomás) vagy Bibó lakóháza (17. állomás), vagy az 56-os Intézet (27. állomás). Ezek inkább amolyan amatőr történelemkedvelői fricskák, mint a Dózsa László (1942–) emlékállomás (19. pont) a Gül Baba utcában: ennek az égvilágon semmi értelme nincs azon a bennfentes infón kívül, hogy a Gül Baba utcában lakik Schmidt Mária, a Terror Háza (28. pont) igazgatónője, a Dózsa Lászlós történelemhamisítás kiagyalója.

Nem gondolhattam mindenre, biztos van valami kulcsfontosságú, amit kifelejtettem, de így is nagyon boldog voltam, hogy sikerült egy olyan útvonalat hegesztenem, amely majdnem pont 56 kilométer. Úgyhogy ha valakinek nagyon hiányzik egy kulcsfontosságú budapesti emlékpont, az szóljon kommentben, és megpróbálom bepakolni.

Az ötvenhatos emlékfutás pontjai

Ezek hát itt a pontok sorrendben. Majd ha egyszer valaha lesz időm, akkor megcsinálom a leírásokat is hozzájuk, és még az sem kizárt, hogy valaha végigfutom, és akkor fotók is lesznek. Szintidő egyébként nincs, de ha valaki nagyon autentikus szeretne lenni, akkor belövi magának az 5,6 órát (azaz 5 óra 36 percet).

RAJT 301-es parcella
1. Kozma utcai börtön
2. A pestszentlőrinci 56-os emlékmű
3. Tóth Ilona mellszobra a SOTE bejáratánál
4. Kilián laktanya
5. Corvin-köz, a pesti srácok emlékműve
6. Lukács Archívum
7. A műegyetemi 56-os emlékmű
8. Október huszonharmadika utca
9. Móricz Zsigmond körtér
10. 1956 gyermekáldozatainak emlékműve
11. Gyorskocsi utcai börtön / Nagy Imre tér
12. Bem József tér
13. Széna tér
14. Hűvösvölgy
15. Nagy Imre emlékház
16. Bibó István park
17. Bibó István lakóháza (Berkenye utca 4.)
18. Mansfeld Péter park
19. Dózsa László (1942–) / Gül Baba utca
20. Jászai Mari tér
21. Kossuth tér, a sortűz áldozatainak emlékműve
22. A Nagy Imre szobor helye / Vértanúk tere
23. Szovjet hősi emlékmű / Szabadság tér
24. Magyar Rádió / Bródy Sándor utca
25. MDP pártház, Pedrazzini emlékmű / II. János Pál pápa tér
26. 56-os emlékmű / Rózsák tere
27. 56-os Intézet / Dohány utca
28. Terror Háza
29. Orosz nagykövetség
30. Jugoszláv nagykövetség
31. Nagy Imre újratemetése / Hősök tere
32. Sztálin-szobor helye
CÉL 56-os emlékmű / Felvonulási tér

Nagyjából ennyi. Futás ezen a héten nem volt a rettenetes influenza miatt. A január távban nagyjából a tervnek megfelelő (139,4 km), szintben azért csúnya bukó, négy és fél hét alatt csak 3600 méter, nagyon hiányzik ez a kihagyott egy hét.

Kiazmus

Kiazmus

Műkedvelő terepfutó.

One thought on “Ötvenhatos emlékfutás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook
RSS
Strava