fbpx

#259 Rókás kör Kis vörös

A rajt: a budakalászi kálvária

Hát igen, a jó öreg Rókás kör! Vicces, hogy már „jó öregnek” nevezem, pedig igazából alig két éve, 2019 februárjában nyílt. Annak idején én voltam az első sikeres teljesítő, aztán az egyik legnépszerűbb instant trail lett Budapest környékén. Aztán „tulajdonost váltott”, régi kedves ismerőseink, a RUNaway házaspár-csapat vette át, és lehelt bele új életet. Az új élet egyik jele, hogy új táv is létesült. Ez lett a „Kis vörös” – rövidebb, könnyebben teljesíthető, lazább és bulisabb. Cuki kis vörös róka a „hagyományos”, 28 kilométeres Rókás kör öreg Karakja mellett.

Friss vörös

Egy hónapja nyílt meg a Kis vörös. Vicces, hogy mi a megnyitó napján pont nem a kicsire, hanem a klasszikus Rókás körre mentünk. Így aztán csak hetekkel később jutottam el erre a gyors, alig egy óra alatt teljesíthető karikára. Nem baj, még így sem indultak előttem túl sokan, az útvonal mit sem veszített frissességéből. Meg aztán egy instant tényleg eláll, igazán nem kell amiatt aggódni, hogy kifutják előlünk az erdőből az utat.

A Kis vörösnek rögzített rajtpontja van, szemben a nagy Rókás körrel, amelynek óriási előnye, hogy az útvonalon bármelyik ellenőrzőpontból el lehet rajtolni. Így aztán ezen a szeles, kellemetlen reggelen ott toporogtam a budakalászi kálvária jól ismert templom-alaprajza előtt. Az égen egymást kergették az alacsonyan lógó fellegek, melyek északra dühösen haraptak bele a Kő-hegy és a Visegrádi-hegység vonulatának csúcsaiba. Kis vörös helyett Nagy Szürke – így indult a napom.

A Kis vörös egyébként egyetlen gyors kör, Budakalásztól fel a Nagy-Kevély oldalába, de még mielőtt a csúcsot elérné, jóindulatúan visszafordul, hogy a Monalovac alatt (valahol arrafelé, ahol a holdkóros privátrégészek Attila sírját és palotáját keresik) újra levezessen a településre. Öt kilométer kaptató után öt kilométer gyors vágta lefelé – némileg leegyszerűsítve így lehet összefoglalni a Kis vöröst.

Persze ennél bonyolultabb a helyzet, mert a faluba visszatérve furán kavar az út a Barát-patak völgyében. A futókat gyanakodva méregető elképesztően nagy házőrző kutyák nehezítik errefelé a personal best elérését, meg a patak mellett már most májusban is embert próbáló susnyás.

De ezektől függetlenül a Kis vörös remek ujjgyakorlat. Különösen ilyenkor késő tavasszal, amikor a Kevélyek északkeleti lejtőit elborítja az őrjöngve virágzó galagonya…

Őrjöngve virágzó galagonya I.
Őrjöngve virágzó galagonya I.

…meg az őrjöngve virágzó galagonya.

Őrjöngve virágzó galagonya II.
Őrjöngve virágzó galagonya II.

Jutalomcuki

Szóval tényleg gyors, quick & dirty instant ez a Kis vörös, öt kili fel, öt kili le, összesen 10 kilométer, 300 méter szinttel és nagyon jól futható utakkal. Egészen a kilencedik kilométer végéig. Az utolsó egy kilométeren azért jön a susnyás-kutyás meglepetés, de ez csak fokozza az élvezeti értékét.

A befutótól csak pár méter a Maroni cukrászda, ahol átvehető az érem, meg a sütizős menü. Én persze elővillantottam korunk státusszimbólumát, a frissen megkapott védettségi igazolványomat, és látványosan bent költöttem el kötelező instantzáró (de nem instant!) kávémat. Csak a kávé mellett gondolkodtam el rajta, hogy milyen érdekes: valahogy mostanában rengeteget futok a RUNaway instantjain. Alig két hónap alatt megfutottam náluk a Rókás kört, a Nyuszis kör XTRA-t, az Agaras kört, a Vérmókus kört, meg a Mókus kört is sokadjára. Ideje újítani.

Védettségi cukrászdázás
Védettségi cukrászdázás
Kiazmus

Kiazmus

Műkedvelő terepfutó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook
RSS
Strava