fbpx

#273 Kőről kőre a Pilisben 15

A híres bükkgyökér

Eljött az ősz, újrakezdődnek a futások, és úgy illik, hogy felvegyem az instant trailek májusban lerakott fonalát is. Az utolsó instant, amelyen futottam, talán a Szénás kör félkör volt. Azóta volt bokaficam, nagy meleg, jó kifogás – de most már vége a nyárnak, a bokám meggyógyult, így aztán irány az instant. Lassan térek vissza az edzésbe, ezért valami lájtosat kerestem a hétvégére. Aztán rájöttem, hogy Mária-nap van, és gyermekeim két nagyanyjának tiszteletére kézenfekvő volt a siketek dobogókői Mária-kegyhelye felé venni az irányt. Szerencsére pont van egy ilyen instant: a Kőről kőre a Pilisben laza 15 kilométeres verziója.

Szelidített Visegrádi-hegység

A Kőről kőre a Pilisben 15 tulajdonképpen a durván elfajult Pilisi kő-kör háziasított és emberléptékűvé varázsolt kistestvére. Értelmezhető távolság – 15 kilométer – értelmezhető (kb 500 méter) szinttel.  Persze ebben is van egy kis vadulás, a pilisszentkereszti rajtot és dobogókői emelkedőt követően oda van biggyesztve az útba a Thirring-körút nem túl barátságos karikája.

A Thirring-körút
A Thirring-körút

A Thirring-körút egy rövidke hurok a Dobogókő északi letörésén. Nyaktörő single track, amely a Duna felé meredeken leszakadó andezitbástyák között tekeregve már ezerszer megtréfált. Itt, a hatalmas bükkök között, a napfény nélküli, örök félhomályban még áprilisban, vagy didergős májusi reggeleken is hótól vagy legalábbis zúzmarától sikamlós az út. Ilyenkor ősz elején meg egyes részeit már annyira benövik a cserjék, hogy most meg azért futhatatlan. De a Kőről kőre a Pilisben 15 többi része valóban remek. (Félreértés ne essék: a Thirring-körút is remek, csak éppen nem futható.) Tulajdonképpen mindig meglepődöm, hogy milyen könnyen fel lehet futni Dobogókőre azon a finoman kanyargó piroson… és aztán milyen remekül le lehet futni onnan a Két-bükkfa-nyereg felé, majd onnan azon a széles erdészeti úton vezető zöld sávot követve.

Mária-kegyhely

Mária kegyhely
Mária kegyhely

Közvetlenül Dobogókő alatt, alig pár méterrel lejjebb ott van rövidke futásom tulajdonképpeni célja: a siketek Mária-kegyhelye. Ezt nagyjából 100 éve emelte a Magyar Turista Egyesület szakosztálya, és a szüleim – lévén mindketten hallássérültek – elég sokat jártak ide. Egészen megejtő a kontraszt a kegyhely meghitt nyugalma és az alig húsz méterrel feljebb, a sziklafal tetején elterülő Dobogókő zsibongása között. Most is vannak itt páran, friss virágot hoztak a vázákba… Nem véletlen. Bár az igazi nagy búcsújárás augusztusban, Nagyboldogasszony napján, tehát Mária mennybemenetele ünnepén van itt, azért ma is Mária-nap van. Megható ez a gondoskodás, a kegyhelyre áldozott rengeteg idő… szinte szégyellem magam, hogy alig fél perc után már robogok is tovább.

Zsivány-sziklák

Visszatérve a Két-bükkfa-nyereghez: a Kőről kőre a Pilisben 15 nem sokkal a nyereg után elhagyja a zöldet, hogy kényelmesen felkapaszkodjon a mindig rejtelmes Zsivány-sziklákhoz.

A Zsivány-sziklák
A Zsivány-sziklák

A Zsivány-sziklák egyike a Visegrádi-hegység klasszikus, kipreparálódott tereptárgyainak. Nagyjából úgy néz ki, mintha a Holdvilág-árkot ötvözték volna a Vasas-szakadékkal: a hegység jellegzetes andezit-konglomerátumából álló bástyák között szűk miniszurdok fut. De azért a hely igazi nevezetessége mégis az a furán, görcsösen kacskaringózó, ágas-bogas gyökér-trón, amelytől igazán sejtelmessé válik a hely. Egy kis Trónok harca-fíling lesz úrrá az erre járón.

A Kőről kőre a Pilisben 15

összességében pont azért jó kis instant, mert magába sűríti a Visegrádi-hegység különös sejtelmességét. A maga gyors, quick-and-dirty módján mutat meg két-három klasszikus Dobogókő-környéki látványosságot. A zöme remekül futható, és ami nem, az meg nagyon érdekes és látványos. Szóva hajrá, ha van két üres órád, fusd meg mindenképp! Az instant trailre nevezni is lehet, remek kitűzőt lehet kapni a hazai teljesítménytúrázás egyik legnagyobb szent őrültjétől, Orbán Imrétől – hiszen ez az útvonal része a Kőről kőre kupának, meg a Pilis-Budai-hegység Instant Kupának is.

Kiazmus

Kiazmus

Műkedvelő terepfutó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook
RSS
Strava